Vremurile acestea scot ce e mai rau din noi, putini fiind echilibrati si constanti. Ne manisfestam diferit, unii suntem stresati, altii hateri, altii dam intr-un zen exagerat cu floricele si cu inimioare.

Adevarul este ca trecem printr-o perioada de schimbari majore, atat la nivel macro cat si individual, iar presiunea externa de a profita de timpul acesta si de a face ce nu ai facut pana acum, (caci toata lumea face, nu?) este foarte mare.

Cred foarte mult in faptul ca trebuie sa profitam de aceasta perioada, dar mai cred ca suntem unici si diferiti. Poate unii nu profita de timpul acesta pentru a invata ceva nou, ci doar isi aduna gandurile si se regasesc, fara o carte sau un curs online sau orice altceva.

Carl Jung spunea ca intalnirea cu tine insuti presupune intalnirea cu propria umbra. Chiar daca noi suntem fundamental buni, viata ne pune in ipostaze in care acea umbra iese la iveala. Si ce uratenii scoate din noi, lucruri pe care nu am fi crezut vreodata ca le vom face sau le vom spune.

Toti fugim de umbra, ne cautam scuze pentru reactii, acuzam pe altii sau pe noi, dar ce nu facem este singurul lucru pe care il putem face. Acceptarea ei si intelegerea sursei.

Se spune ca trebuie sa inveti din greseli, dar cum facem acest lucru daca nu constientizam greseala si cauza ei?

In 1971 Philip Zimbardo a ales 24 de studenti ai facultatii Standford pentru un experiment psihologic. Rolul experimentului, denumit „Standford Prison” era de a urmari comportamentul in conditii de putere, de a vedea daca judecata morala a studentilor este schimbata in functie de rolul pe care il joaca precum si de a intelege daca violentele din inchisorile americane sunt datorate sadismului gardienilor sau a circumstantelor.

Astfel, cei 24 au fost impartiti in gardieni si detinuti, iar Zimbardo juca rolul directorului inchisorii. Cercetarea trebuia sa aiba loc pe parcursul a 14 zile, dar dupa primele 6, experimentul a fost oprit din cauza violentelor de care dadeau dovada voluntarii ce jucau rolul gardienilor.

In anumite contexte, apare umbra de care va spuneam, ea este fie rezultatul unei defulari, fie raspunsul conditiilor exterioare, al rolului atribuit.

Pandemia aceasta ne pune in ipostaze in care poate nu am mai fost, moment propice pentru aparitia umbrei: rautati, invidii, neputinta, ura, frustare, you name it. Acum e momentul sa nu mai fugim de umbra si sa intelegem cauza.

Eu, de exemplu, sunt foarte stresata si ”grumpy”, mi se pare ca ziua e prea scurta si nu apuc sa fac nimic, deci tind sa repezesc lumea si sa fiu nesuferita.

Voi ce umbre ati descoperit?

Cu drag,

B.

Daca ti-a placut, urmareste-ma si pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *