Născută și crescută într-un oraș mic din Ardeal uram să merg la bunica la țară. Nu îmi plăcea deloc, eram foarte sclifosită și mi se părea îngrozitor.

Crescând am început să apreciez natura și să îmi doresc să ies, dar culmea, ieșirile la bunica erau mai rare, părinții mei nu mai puteau merge atât de des.

Când am intrat la liceu părinții mei au cumpărat o casă în apropiere de oraș, așa că verile le petreceam acolo. Bunica maternă ne vizita destul de des și împreună cu ea am început să grădinăresc. Mă trezeam în fiecare dimineață cu dorința de a trage o tură în grădină, în pijamale, să văd ce a mai crescut, cum arată, dacă pot culege ceva. Îmi amintesc cu drag cum voiam ardei gras în fiecare dimineață, doar că să îl pot culege și să simt mirosul acela ” de verde crud”.

Anii au trecut și m-am mutat în Timișoara, într-un apartament, apoi în alt apartament în București, dar am tânjit mereu să am o curte să pot planta o roșie, un castravete, un ardei. În 2015 m-am mutat la casă, aveam o curte mică. Voiam și gazon, dar și grădina de legume. Cam greu în 35 mp, dar am improvizat ceva și chiar am avut roșii de o salată :)) și castraveți cu nemiluita.

Anul acesta, în pandemie, m-am apucat de grădinărit din nou. Mi-am dat seama că e terapie, mi se golește complet creierul când leg castraveții sau copilesc roșiile. Un fel de meditație ghidată de legume aș putea zice. Mă trezesc entuziasmată și verific ”grădina” de pe terasă dormitorului. Mi-am luat ghivece cu autoirigare, să fiu sigură că nu mor plantele când plec în vacanță :)). Spun cu mândrie că am mâncat deja ceapă verde din grădina mea, o ridiche și două căpșuni :)). Nu mă aștept să renunț la mersul la piață, dar pot să va zic că tot ce crescut de mine pare mai gustos.

Studiile arată că grădinăritul este o formă excelentă de a combate stresul, oboseală și ajută și în cazul depresiillor scăzând nivelul cortizolului, hormonul stresului. Stimulează creativitatea, vă expune la soare, deci asimilați și vitamina D :). Ce să vrei mai mult? Este cel mai ieftin terapeut pe care îl știu.

Voi ce ați grădinărit?

Cu drag,

B.

Daca ti-a placut, urmareste-ma si pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *